Mindfulness eli tietoisuustaidot
Mindfulness eli tietoinen, hyväksyvä läsnäoleminen on elämisen laatu, ei niinkään harjoitus tai menetelmä, vaikka harjoittelemme sitä erilaisten harjoitusten avulla. Löydät ohjaamiani harjoituksia täältä.
Olen ohjannut mindfulnessia yli 20 vuoden ajan ja ohjaamiseni ytimessä on käytännönläheisyys ja konkreettisuus - siksi koulutuksissani teemme runsaasti harjoituksia, koska tietoisuutta ei opi teoriassa, vaikka teoria auttaakin jäsentämään todellisuuttamme ja on harjoittelun taustalla.
Ohjaamiseni keskiössä on traumatietoisuus. Harjoittelemme hyväksyvää läsnäolemista esimerkiksi havainnoimalla hengitystämme ja ajatuksiamme, kuuntelemalla ja aistimalla kehoamme sekä kohtaamalla tunteitamme. Traumaattiset kokemukset vaikuttavat muun muassa niin, ettei keho tai läsnäoleva hetki tunnu aina turvalliselta paikalta vaan niitä on paettava ja olla tuntematta. Traumatietoisessa mindfulnessin ohjaamisessa tämä huomioidaan vahvistamalla turvallisuutta, muokkaamalla harjoituksia ja opettamalla erilaisia säätelykeinoja.
Meille on tuttua, että mielessä on jatkuva ajatusten virtaus, joka vie huomiotamme pois läsnäolevasta hetkestä. Ajatukset voivat tuottaa pelkoa, huolta, stressiä, haittaavia uskomuksia itsestä, muista ja elämästä. Samaistumme ajatuksiimme ja uskomme niiden olevan totta. Mindfulnessin harjoittamisen avulla voimme oppia havainnoimaan ajatuksiamme ja huomaamaan, että ne ovat tulkintoja todellisuudesta, eivät itse todellisuutta.
Tarvitsemme mieltämme - se on erittäin hyvä työkalu silloin, kun käytämme sitä tietoisesti. Tarkoituksena ei ole siis päästä eroon mielestämme ja ajatuksistamme vaan luoda uudenlainen suhde niihin. Huomata, että ajatuksia voi havainnoida ja ajatusten takana on rauha ja levollisuus.
Tuttua on myös, että koemme vastustusta epämiellyttäviä kokemuksiamme kohtaan. Kukapa ei haluaisi, että elämä olisi aina miellyttävää ja onnellista. Vastustus luo kuitenkin entisestään jännitystä ja stressiä. Siksi hyväksyvä, myötätuntoinen kokemustemme kohtaaminen auttaa meitä olemaan rauhassa ja toimimaan tietoisesti haastavissakin tilanteissa. Hyväksyminen ei ole alistumista, itse asiassa kun emme kuluta energiaamme vastustamiseen, saamme enemmän tilaa toimia ja löytää ratkaisuja.
Vaikka alla on lista mindfulnessin harjoittamisen hyödyistä, on erittäin tärkeää tiedostaa, että harjoittelemme olemaan läsnä sen kanssa, mitä tässä ja nyt on, ei niinkään tavoittelemaan sitä, mitä seuraavassa hetkessä on. Todellinen, luonnollinen muutos ja eheytyminen tapahtuu sen kohtaamisesta ja kokemisesta, mitä on nyt. Muutos tapahtuu tällöin luonnollisesti, ei suorittamalla tai pyrkimällä johonkin.
Mindfulnessin harjoittamisen hyötyjä
- vähentää stressiä
- parantaa keskittymiskykyä ja siten myös työkykyä
- tehostaa ajankäyttöä
- kehittää vuorovaikutustaitoja ja parantaa ihmissuhteita
- helpottaa tunteiden säätelyä ja niiden kohtaamista
- lisää mielenrauhaa ja kykyä rentoutua
- helpottaa kivun kanssa elämistä ja edistää paranemista
- auttaa kohtaamaan vaikeudet helpommin ja rennommin
- lisää tyytyväisyyttä, onnellisuutta ja elämäniloa
Esimerkkejä ohjaamistani mindfulness- koulutuksista
Mindfulness työssä
Itsemyötätuntoisuus hyvinvoinnin tukena
Lepää läsnäolossa
Liikettä ja läsnäoloa
Maistiainen mindfulnessista
Mindfulness apuna kroonisen kivun/sairauksien kanssa elämisessä
Tietoinen, rakentava vuorovaikutus
Apua auttajalle, vakautta vireystiloihin
Turvallisuutta ja tasapainoisuutta